Blaty drewniane w kuchni – zalety

Szeroki wybór blatów kuchennych sprawia, że większość z nas ma poważny dylemat. Jedni stawiają na eleganckie blaty kamienne, drudzy na tanie laminaty, inni pozostają wierni takim materiałom, jak drewno. Sprawdź, jakie atuty mają solidne blaty drewniane.

Podczas projektowania i urządzania kuchni czeka nas decyzja dotycząca blatu. Ciekawych opcji nie brakuje. Jedną z modnych propozycji są drewniane rozwiązania, które wyróżniają się elegancją, minimalizmem oraz długowiecznością. Takie blaty wymagają też pielęgnacji. Sprawdź, co warto wiedzieć na ich temat, jakie są ich najważniejsze zalety.

Jakie zalety mają blaty kuchenne z drewna?

Blaty wyprodukowane z drewna są trwałe i odporne na wpływ różnych czynników zewnętrznych. Dzięki wysokiej jakości materiału, odpowiedniej produkcji oraz prawidłowej konserwacji nie pękają i nie ulegają wypaczeniom. Poza tym drewno gwarantuje naturalny efekt i świetnie się prezentuje. Wielu użytkowników wybiera blaty dębowe, bukowe czy z drewna egzotycznego ze względu na ich wygląd – drewno wprowadza ciepło, przytulny nastrój i miłą atmosferę do wnętrza.

Jakie blaty drewniane warto rozważyć?

Kuchenne blaty drewniane są produkowane z różnych gatunków drewna – poniżej wymieniamy najpopularniejsze z nich.

Blaty dębowe. To zdecydowanie najczęściej wybierany model blatu. Cechuje się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Dąb jest łatwy w obróbce i ma nieduży wskaźnik kurczenia. W przypadku blatu do kuchni znacznie ma też wysoka odporność na wilgoć.

Blaty bukowe. Również buk sprawdzi się jako materiał na blat z drewna litego. Wyróżnia go m.in. duża gęstość i niska wilgotność. Jest popularny ze względu na dobre właściwości oraz przystępną cenę. Takie blaty mają podobne cechy do modeli z dębu, ale z bukiem trzeba obchodzić się ostrożnie, by go nie uszkodzić podczas prac i obróbki.

Blaty jesionowe. To bardzo twarde drewno, ale nie grzeszy niską ceną. Jest jednak odporne na ew. uderzenia i uszkodzenia. Poza tym bardzo dobrze radzi sobie z wilgocią. Drewno jesionu jest wykorzystywane głównie do produkcji blatów i podłóg. Jesion jest dostępny w kilkunastu odcieniach, łatwo dopasujesz go do swojej kuchni.

Blaty z drewna egzotycznego. Jako alternatywę dla rodzimych gatunków drewna mamy też blaty produkowane z gatunków egzotycznych – jak m.in. teak, iroko, merbau czy tamaryndowiec lub mahoń. Mają wyjątkowy, oryginalny design, ale są zwykle droższe niż na przykład blaty dębowe czy bukowe. Świetnie radzą sobie z wilgocią oraz wysoką temperaturą. Nie kurczą się i nie rozszerzają pod wpływem ich działania.